Saturday, 18 May 2024

Bukti Kajian Saintifik, Lingzhi mampu Merendahkah Hipertensi

 

Nilai perubatan cendawan๐Ÿ„ reishi (lingzhi dalam bahasa Cina) telah didokumenkan lebih daripada 2,000 tahun yang lalu. Pada masa kini, kesan farmakologi๐Ÿ‘จ‍๐Ÿ”ฌ reishi menjadi subjek minat yang diperbaharui di kalangan penyelidik. Kajian๐Ÿ”ฌ terbaru yang dilaporkan oleh Cao ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ. menunjukkan bahawa reishi yang ditanam secara komersial di Asia Timur, secara rasmi dikenali sebagai Ganoderma lucidum, adalah spesies yang berbeza daripada "Ganoderma lucidum" sebenar yang pada asalnya digambarkan sebagai dari Eropah. Cao ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ.. mencadangkan nama “Ganoderma lingzhi Sheng H. Wu, Y. Cao & Y.C. Dai” untuk reishi yang diedarkan di Asia Timur.

Mengandungi kira-kira 400 sebatian bioaktif yang berbeza, kebanyakannya telah didapati unik untuk kulat ini, reishi๐Ÿ„ telah ๐—ฑ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ถ ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜€ ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐—ท๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐˜€ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐˜. Selain triterpenoid dan polisakarida, yang telah diasingkan dan disiasat dengan teliti, beberapa protein dan lektin juga telah dikenal pasti dalam reishi๐Ÿ„. Kajian terdahulu juga telah memberikan maklumat berharga tentang kewujudan peptida bioaktif dalam reishi๐Ÿ„. Tidak seperti cendawan๐Ÿ„ lain, yang dianggap sebagai sumber protein yang kaya, reishi hanya mengandungi sekitar 7%–8% daripada makromolekul ini. Walau bagaimanapun, ๐—ธ๐—ฎ๐—ท๐—ถ๐—ฎ๐—ป๐Ÿ”ฌ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ถ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐˜€๐—ต๐—ถ ๐˜๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐—ป๐—ท๐˜‚๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜„๐—ฎ ๐—ฐ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐—ป๐Ÿ„ ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ ๐˜€๐˜‚๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฎ๐—ถ๐—ธ ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐—ฎ๐—ธ๐˜๐—ถ๐—ณ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฝ๐˜๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ ๐—ฟ๐—ฎ๐˜„๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ฏ๐—ฎ๐—ด๐—ฎ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐˜

Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) memainkan peranan fisiologi yang penting dalam mengawal tekanan darah๐Ÿฉธ. Ia menukarkan angiotensin I kepada angiotensin II, yang menyempitkan saluran darah dan oleh itu meningkatkan tekanan darah๐Ÿฉธ. Perencatan enzim kekal sebagai salah satu pilihan barisan pertama untuk rawatan hipertensi. Sejak peptida perencatan ACE pertama ditemui dalam racun๐Ÿ’€ viper, terdapat pencarian berterusan untuk peptida perencatan ACE semula jadi, terutamanya daripada protein yang diperolehi dari makanan, dan cendawan๐Ÿ„. Walaupun peptida proteolitik kurang mujarab (nilai IC50 dalam julat ฮผM) berbanding perencat ACE sintetik (nilai IC50 dalam julat nM), ia mempunyai potensi sebagai komponen aktif dalam diet melalui penyepaduan ke dalam produk makanan berfungsi.

Pada masa ini, kajian peptida perencatan ACE telah tertumpu terutamanya pada pengeluaran dan pencirian peptida yang diasingkan daripada penapaian mikrob atau pencernaan protein oleh enzim yang dibekalkan dari luar. Agak sedikit yang diketahui tentang peptida yang dicerna secara automatik yang dibentuk oleh "enzim dalam". Dalam kajian๐Ÿ”ฌ ini, pengkaji membentangkan buat pertama kalinya kesan hipotensi daripada ekstrak reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik (ADR) dan kewujudan peptida perencatan ACE dalam ekstrak ini. Hasil kajian ini akan menyumbang kepada pembangunan makanan berfungsi atau ubat antihipertensi menggunakan reishi๐Ÿ„ sebagai sumber sebatian bioaktif, serta pemahaman dan penggunaan produk yang dicerna secara automatik.

Dalam kajian ini, pengkaji mendapati aktiviti perencatan ACE in vitro dan kesan hipotensi in vivo reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik berbanding dengan ekstrak air panas cendawan๐Ÿ„. Komponen yang menunjukkan aktiviti kuat terhadap enzim penukar angiotensin juga telah dikaji๐Ÿ”ฌ. Telah ditunjukkan bahawa ekstrak reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik mempunyai kesan perencatan yang lebih tinggi๐Ÿ”ผ terhadap ACE berbanding ekstrak air panas. Ujian ACE in vitro mencadangkan bahawa tiada perencat ACE tunggal yang didominasi dalam ekstrak, sebaliknya terdapat agregat peptida aktif. Sebelas peptida telah dikenal pasti dan nilai IC50 mereka terhadap ACE mengesahkan hipotesis bahawa satu siri perencat ACE yang kuat wujud dalam ekstrak reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik. Kesan hipotensi in vivo ekstrak reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik mencadangkan ia menjadi sumber peptida perencatan ACE yang baik yang boleh digunakan dalam makanan berfungsi atau untuk ubat antihipertensi. Kajian๐Ÿ”ฌ ini bukan sahaja mendedahkan sifat luar biasa reishi๐Ÿ„ yang dicerna secara automatik tetapi juga mencadangkan alternatif yang berpotensi lebih mujarab kepada ekstrak air cendawan๐Ÿ„, iaitu, ekstrak yang dicerna secara normal.

๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‘๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‘๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‘๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‘๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‘
๐—•๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฟ ๐˜€๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐˜๐˜‚? Jom belajar๐Ÿง‘‍๐ŸŽ“ ilmu kaedah rawatan holistik. Lepas ini setel di rumah๐Ÿ  sahaja. Konsultasi saya ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—–๐—จ๐— ๐—”! Untuk pengetahuan lanjut boleh hubungi๐Ÿ“ž saya. Jemput subscribe ✉️channel telegram saya. Ada banyak info kesihatan yang bermanfaat yang kita boleh pelajari.

๐•๐•’๐•Ÿ๐•˜๐•’๐•Ÿ ๐•๐•ฆ๐•ก๐•’ ๐•—๐• ๐•๐•๐• ๐•จ ๐•๐•š๐•œ๐•– ๐••๐•’๐•Ÿ ๐•ค๐•™๐•’๐•ฃ๐•– ⭐️



#4611175TeamMzo
#YungKienLingzhi

No comments:

Post a Comment