Wednesday, 7 February 2024

Garam Penyebab Darah Tinggi ke?


Pakar Bedah Jeneral mengakui tiada bukti bahawa diet rendah garam๐Ÿง‚ akan menghalang peningkatan tekanan darah๐Ÿฉธ yang sering berlaku dengan usia lanjut dan hampir keseluruhannya berdasarkan data saintifik yang lemah dan tidak rawak. Malangnya, teori kononnya pengambilan garam berlebihan๐Ÿง‚ penyebab darah tinggi itu telah pun tertanam dalam fikiran๐Ÿ’ฅ orang ramai sebagai punca utama tekanan darah tinggi—mesej yang kekal sehingga kini.
 
Sudah tentu, data๐Ÿ“” yang bercanggah dengan teori tekanan darah dan garam๐Ÿง‚ terus diterbitkan bersama-sama dengan data yang menyokongnya. Perdebatan๐Ÿ’ฌ hangat berkecamuk dalam komuniti saintifik tentang sama ada garam๐Ÿง‚ menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) secara kronik berbanding kenaikan tekanan darah๐Ÿฉธ yang cepat dan tidak berbangkit, dengan penyokong dan skeptik di kedua-dua pihak.
 
Kita sentiasa dimomokan oleh garam๐Ÿ˜จ. Dan kerana kepastian yang tidak berasas itu, kita menganggap bahawa pengambilan garam๐Ÿง‚ yang berlebihan secara logiknya akan mengakibatkan hasil kesihatan yang teruk, seperti strok dan serangan jantung๐Ÿซ€.
 
Yang sebenarnya, ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ต๐Ÿ”ฝ—๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜€๐˜‚๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ธ๐—ฎ๐˜๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ถ๐—ธ๐—ผ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐˜ ๐—ท๐—ฎ๐—ป๐˜๐˜‚๐—ป๐—ด๐Ÿซ€ ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ—seperti peningkatan kadar denyutan jantung; fungsi buah pinggang terjejas dan kekurangan adrenal; hipotiroidisme; tahap trigliserida, kolesterol, dan insulin yang lebih๐Ÿ”ผ tinggi; dan, akhirnya, rintangan insulin, obesiti, dan diabetes jenis 2๐Ÿ™.
 
Kadar denyutan jantung๐Ÿซ€ terbukti meningkat dek diet rendah garam. Selain garam๐Ÿง‚ yang hilang dengan mengikuti diet rendah karbohidrat, ketogenik atau paleo, kita juga mengambil lebih banyak ubat๐Ÿ’Š yang menyebabkan kehilangan garam; kita mengalami lebih banyak kerosakan pada usus yang menyebabkan penyerapan garam berkurangan๐Ÿ”ฝ (termasuk penyakit Crohn, kolitis ulseratif, sindrom usus besar [IBS] dan usus bocor); dan kita melakukan lebih banyak kerosakan pada buah pinggang๐Ÿ˜ฐ dengan memakan lebih banyak karbohidrat yang diproses dan gula๐Ÿฆ yang diproses (mengurangkan keupayaan buah pinggang untuk mengekalkan garam).
 
Penyelidikan baru-baru ini malah mencadangkan bahawa kekurangan๐Ÿ”ฝ garam kronik mungkin menjadi faktor dalam istilah ahli endokrinologi "kebuluran dalaman."๐Ÿ˜‹ Apabila kita mula mengehadkan pengambilan garam๐Ÿง‚, badan mula panik๐Ÿ˜ฐ. Salah satu mekanisme pertahanan badan adalah untuk meningkatkan tahap insulin, kerana insulin membantu buah pinggang mengekalkan lebih banyak garam๐Ÿง‚.
 
Malangnya, tahap insulin yang tinggi juga "mengunci"๐Ÿ”“ tenaga ke dalam sel lemak kita, dan menyumbang kepada masalah memecahkan/penguraian lemak yang disimpan kepada asid lemak atau protein yang disimpan kepada asid amino untuk tenaga. Apabila tahap insulin kita meningkat๐Ÿ”ผ, satu-satunya makronutrien yang kita boleh gunakan sebagai tenaga ialah karbohidrat.
 
Disebabkan itu, kita mula mengidam gula๐Ÿ˜‹ dan karbohidrat (yang diproses) seperti orang gila, kerana badan kita percaya karbohidrat adalah satu-satunya sumber tenaga๐Ÿ’ช kita. Lebih banyak karbohidrat (yang diproses) yang kita makan, lebih kuat 'craving' kita๐Ÿคค. Makan berlebihan karbohidrat yang diproses dan makanan tinggi gula๐Ÿ˜‹ ini menyumbang kepada pengumpulan sel lemak, penambahan berat badan, rintangan insulin, dan akhirnya diabetes jenis 2.

๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†๐Ÿ†
Belajar sesuatu?
Jika kalian ada telegram, jemputlah subscribe channel telegram saya. Banyak info kesihatan holistik yang bermanfaat saya kongsikan. Insya Allah. CHANNEL TELEGRAM

No comments:

Post a Comment