Pakar Bedah Jeneral mengakui tiada bukti bahawa diet rendah garam๐ง akan menghalang peningkatan tekanan darah๐ฉธ yang sering berlaku dengan usia lanjut dan hampir keseluruhannya berdasarkan data saintifik yang lemah dan tidak rawak. Malangnya, teori kononnya pengambilan garam berlebihan๐ง penyebab darah tinggi itu telah pun tertanam dalam fikiran๐ฅ orang ramai sebagai punca utama tekanan darah tinggi—mesej yang kekal sehingga kini.
Sudah tentu, data๐ yang bercanggah dengan teori tekanan darah dan garam๐ง terus diterbitkan bersama-sama dengan data yang menyokongnya. Perdebatan๐ฌ hangat berkecamuk dalam komuniti saintifik tentang sama ada garam๐ง menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) secara kronik berbanding kenaikan tekanan darah๐ฉธ yang cepat dan tidak berbangkit, dengan penyokong dan skeptik di kedua-dua pihak.
Kita sentiasa dimomokan oleh garam๐จ. Dan kerana kepastian yang tidak berasas itu, kita menganggap bahawa pengambilan garam๐ง yang berlebihan secara logiknya akan mengakibatkan hasil kesihatan yang teruk, seperti strok dan serangan jantung๐ซ.
Yang sebenarnya, ๐ฝ๐ฒ๐ป๐ด๐ฎ๐บ๐ฏ๐ถ๐น๐ฎ๐ป ๐ด๐ฎ๐ฟ๐ฎ๐บ ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐ฟ๐ฒ๐ป๐ฑ๐ฎ๐ต๐ฝ—๐๐ฒ๐ฟ๐บ๐ฎ๐๐๐ธ ๐ฏ๐ฒ๐ฏ๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ฝ๐ฎ ๐ธ๐ฒ๐๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐บ๐ฝ๐ถ๐ป๐ด๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐๐ฒ๐ฏ๐ฒ๐ป๐ฎ๐ฟ๐ป๐๐ฎ ๐บ๐ฒ๐ป๐ถ๐ป๐ด๐ธ๐ฎ๐๐ธ๐ฎ๐ป ๐ฟ๐ถ๐๐ถ๐ธ๐ผ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ฎ๐ธ๐ถ๐ ๐ท๐ฎ๐ป๐๐๐ป๐ด๐ซ ๐ธ๐ถ๐๐ฎ—seperti peningkatan kadar denyutan jantung; fungsi buah pinggang terjejas dan kekurangan adrenal; hipotiroidisme; tahap trigliserida, kolesterol, dan insulin yang lebih๐ผ tinggi; dan, akhirnya, rintangan insulin, obesiti, dan diabetes jenis 2๐.
Kadar denyutan jantung๐ซ terbukti meningkat dek diet rendah garam. Selain garam๐ง yang hilang dengan mengikuti diet rendah karbohidrat, ketogenik atau paleo, kita juga mengambil lebih banyak ubat๐ yang menyebabkan kehilangan garam; kita mengalami lebih banyak kerosakan pada usus yang menyebabkan penyerapan garam berkurangan๐ฝ (termasuk penyakit Crohn, kolitis ulseratif, sindrom usus besar [IBS] dan usus bocor); dan kita melakukan lebih banyak kerosakan pada buah pinggang๐ฐ dengan memakan lebih banyak karbohidrat yang diproses dan gula๐ฆ yang diproses (mengurangkan keupayaan buah pinggang untuk mengekalkan garam).
Penyelidikan baru-baru ini malah mencadangkan bahawa kekurangan๐ฝ garam kronik mungkin menjadi faktor dalam istilah ahli endokrinologi "kebuluran dalaman."๐ Apabila kita mula mengehadkan pengambilan garam๐ง, badan mula panik๐ฐ. Salah satu mekanisme pertahanan badan adalah untuk meningkatkan tahap insulin, kerana insulin membantu buah pinggang mengekalkan lebih banyak garam๐ง.
Malangnya, tahap insulin yang tinggi juga "mengunci"๐ tenaga ke dalam sel lemak kita, dan menyumbang kepada masalah memecahkan/penguraian lemak yang disimpan kepada asid lemak atau protein yang disimpan kepada asid amino untuk tenaga. Apabila tahap insulin kita meningkat๐ผ, satu-satunya makronutrien yang kita boleh gunakan sebagai tenaga ialah karbohidrat.
Disebabkan itu, kita mula mengidam gula๐ dan karbohidrat (yang diproses) seperti orang gila, kerana badan kita percaya karbohidrat adalah satu-satunya sumber tenaga๐ช kita. Lebih banyak karbohidrat (yang diproses) yang kita makan, lebih kuat 'craving' kita๐คค. Makan berlebihan karbohidrat yang diproses dan makanan tinggi gula๐ ini menyumbang kepada pengumpulan sel lemak, penambahan berat badan, rintangan insulin, dan akhirnya diabetes jenis 2.
Sudah tentu, data๐ yang bercanggah dengan teori tekanan darah dan garam๐ง terus diterbitkan bersama-sama dengan data yang menyokongnya. Perdebatan๐ฌ hangat berkecamuk dalam komuniti saintifik tentang sama ada garam๐ง menyebabkan tekanan darah tinggi (hipertensi) secara kronik berbanding kenaikan tekanan darah๐ฉธ yang cepat dan tidak berbangkit, dengan penyokong dan skeptik di kedua-dua pihak.
Kita sentiasa dimomokan oleh garam๐จ. Dan kerana kepastian yang tidak berasas itu, kita menganggap bahawa pengambilan garam๐ง yang berlebihan secara logiknya akan mengakibatkan hasil kesihatan yang teruk, seperti strok dan serangan jantung๐ซ.
Yang sebenarnya, ๐ฝ๐ฒ๐ป๐ด๐ฎ๐บ๐ฏ๐ถ๐น๐ฎ๐ป ๐ด๐ฎ๐ฟ๐ฎ๐บ ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐ฟ๐ฒ๐ป๐ฑ๐ฎ๐ต๐ฝ—๐๐ฒ๐ฟ๐บ๐ฎ๐๐๐ธ ๐ฏ๐ฒ๐ฏ๐ฒ๐ฟ๐ฎ๐ฝ๐ฎ ๐ธ๐ฒ๐๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐บ๐ฝ๐ถ๐ป๐ด๐ฎ๐ป ๐๐ฎ๐ป๐ด ๐๐ฒ๐ฏ๐ฒ๐ป๐ฎ๐ฟ๐ป๐๐ฎ ๐บ๐ฒ๐ป๐ถ๐ป๐ด๐ธ๐ฎ๐๐ธ๐ฎ๐ป ๐ฟ๐ถ๐๐ถ๐ธ๐ผ ๐ฝ๐ฒ๐ป๐๐ฎ๐ธ๐ถ๐ ๐ท๐ฎ๐ป๐๐๐ป๐ด๐ซ ๐ธ๐ถ๐๐ฎ—seperti peningkatan kadar denyutan jantung; fungsi buah pinggang terjejas dan kekurangan adrenal; hipotiroidisme; tahap trigliserida, kolesterol, dan insulin yang lebih๐ผ tinggi; dan, akhirnya, rintangan insulin, obesiti, dan diabetes jenis 2๐.
Kadar denyutan jantung๐ซ terbukti meningkat dek diet rendah garam. Selain garam๐ง yang hilang dengan mengikuti diet rendah karbohidrat, ketogenik atau paleo, kita juga mengambil lebih banyak ubat๐ yang menyebabkan kehilangan garam; kita mengalami lebih banyak kerosakan pada usus yang menyebabkan penyerapan garam berkurangan๐ฝ (termasuk penyakit Crohn, kolitis ulseratif, sindrom usus besar [IBS] dan usus bocor); dan kita melakukan lebih banyak kerosakan pada buah pinggang๐ฐ dengan memakan lebih banyak karbohidrat yang diproses dan gula๐ฆ yang diproses (mengurangkan keupayaan buah pinggang untuk mengekalkan garam).
Penyelidikan baru-baru ini malah mencadangkan bahawa kekurangan๐ฝ garam kronik mungkin menjadi faktor dalam istilah ahli endokrinologi "kebuluran dalaman."๐ Apabila kita mula mengehadkan pengambilan garam๐ง, badan mula panik๐ฐ. Salah satu mekanisme pertahanan badan adalah untuk meningkatkan tahap insulin, kerana insulin membantu buah pinggang mengekalkan lebih banyak garam๐ง.
Malangnya, tahap insulin yang tinggi juga "mengunci"๐ tenaga ke dalam sel lemak kita, dan menyumbang kepada masalah memecahkan/penguraian lemak yang disimpan kepada asid lemak atau protein yang disimpan kepada asid amino untuk tenaga. Apabila tahap insulin kita meningkat๐ผ, satu-satunya makronutrien yang kita boleh gunakan sebagai tenaga ialah karbohidrat.
Disebabkan itu, kita mula mengidam gula๐ dan karbohidrat (yang diproses) seperti orang gila, kerana badan kita percaya karbohidrat adalah satu-satunya sumber tenaga๐ช kita. Lebih banyak karbohidrat (yang diproses) yang kita makan, lebih kuat 'craving' kita๐คค. Makan berlebihan karbohidrat yang diproses dan makanan tinggi gula๐ ini menyumbang kepada pengumpulan sel lemak, penambahan berat badan, rintangan insulin, dan akhirnya diabetes jenis 2.
๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐
Belajar sesuatu?
Jika kalian ada telegram, jemputlah subscribe channel telegram saya. Banyak info kesihatan holistik yang bermanfaat saya kongsikan. Insya Allah. CHANNEL TELEGRAM
No comments:
Post a Comment